Home : Internet voorwaarden : VoIP-definitie

VoIP

Staat voor "Voice Over Internet Protocol" en wordt vaak uitgesproken als "voip". VoIP is eigenlijk een telefoonverbinding via internet. De gegevens worden verzonden digitaal, met behulp van het internetprotocol (IP) in plaats van analoge telefoonlijnen. Hierdoor kunnen mensen met elkaar over de hele wereld en over de hele wereld praten zonder dat ze lange afstands- of internationale telefoonkosten hoeven te betalen.

Om VoIP te gebruiken, hebt u een computer, een internetverbinding en VoIP-software nodig. U hebt ook een microfoon, analoge telefoonadapter of VoIP-telefoon nodig. Met veel VoIP-programma's kunt u een standaard microfoon- en luidsprekeropstelling gebruiken. Anderen vereisen VoIP-telefoons, die op gewone telefoonhoorns lijken, maar meestal via uw computer worden verbonden USB. Met analoge telefoonadapters kunt u gewone telefoons met uw computer gebruiken. IP-telefoons zijn een andere optie die rechtstreeks verbinding maakt met een router via Ethernet of draadloos. Deze telefoons hebben alle benodigde software voor VoIP ingebouwd en vereisen daarom geen computer.

De grootste aanbieder van VoIP-diensten is Vonage, maar er zijn verschillende andere bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden. Terwijl Vonage maandelijkse servicekosten in rekening brengt, stellen programma's zoals Skype en PeerMe gebruikers in staat om met elkaar te verbinden en gratis te praten. Deze gratis services bieden echter mogelijk minder verbindingen, een lagere audiokwaliteit en zijn mogelijk minder betrouwbaar dan betaalde services zoals Vonage.

VoIP wordt ook wel IP-telefonie, internettelefonie en digitale telefoon genoemd.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van VoIP. Het verklaart in computerterminologie wat VoIP betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze VoIP-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.