Home : Hardware voorwaarden : Volatile Memory Definition

Vluchtig geheugen

Vluchtig geheugen is geheugen dat vereist elektrische stroom te behouden datum. Wanneer de stroom wordt uitgeschakeld, worden alle gegevens gewist. Vluchtig geheugen staat vaak in contrast met niet-vluchtig geheugen, waarvoor geen stroom nodig is om de gegevensopslagstatus te behouden.

Het meest voorkomende type vluchtig geheugen is willekeurig toegankelijk geheugen, of RAM. Computers en andere elektronische apparaten gebruiken RAM voor snelle gegevenstoegang. De lees- / schrijfsnelheid van RAM is meestal meerdere malen sneller dan een apparaat voor massaopslag, zoals een harde schijf or SSD. Wanneer een computer start op, het laadt de besturingssysteem in RAM. Op dezelfde manier wanneer u een opent toepassing op uw computer of mobiele apparaat, wordt het in RAM geladen. Door het besturingssysteem en actieve applicaties in RAM te laden, kunnen ze veel sneller werken.

Omdat RAM vluchtig geheugen is, gaan alle gegevens die in RAM zijn opgeslagen verloren wanneer het hostapparaat wordt uitgeschakeld of opnieuw wordt opgestart. Het besturingssysteem moet opnieuw in RAM worden geladen wanneer het apparaat wordt ingeschakeld. Hoewel dit extra verwerkingstijd vereist tijdens het opstarten, is de "reset" die niet-vluchtig geheugen biedt een effectieve manier om aanhoudende problemen die kunnen optreden terwijl een computer wordt uitgevoerd, te verwijderen. Dit is de reden waarom het herstarten van een computer of elektronisch apparaat een effectieve manier is om veelvoorkomende problemen op te lossen.

Systeem-RAM is het meest voorkomende type vluchtig geheugen, maar er bestaan ​​verschillende andere typen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van vluchtig geheugen:

  1. Systeem RAM (DRAM)
  2. Video RAM (VRAM)
  3. Processor L1 en L2 cache
  4. HDD en SSD schijfcache

NOTITIE: Het "vluchtige" aspect van de term "vluchtig geheugen" verwijst naar hoe gegevens verloren gaan wanneer de stroom wordt uitgeschakeld. Het verwijst niet naar de spanning die nodig is om de gegevens te behouden.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van vluchtig geheugen. Het verklaart in computerterminologie wat Volatile Memory betekent en een van de vele hardwaretermen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van vluchtig geheugen nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.