Home : Internet voorwaarden : VPN-definitie

VPN

Staat voor "Virtual Private Network" (geen opvolger van het UPN-televisienetwerk). VPN is een netwerkterm die de meeste computergebruikers niet hoeven te weten, maar u kunt tenminste indruk maken op uw vrienden door erover te praten. Een virtueel particulier netwerk is "getunneld"via een wide area network WAN zoals internet. Dit betekent dat het netwerk niet op één fysieke locatie hoeft te zijn, zoals een LAN. Door echter te gebruiken encryptie en andere beveiligingsmaatregelen, een VPN kan alle gegevens die via het wide area network worden verzonden, versleutelen, zodat het netwerk "vrijwel" privé is.

Bedrijven gebruiken vaak VPN's om op meerdere locaties te communiceren. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een groot bedrijf met kantoren in verschillende steden gegevens via internet naar de verschillende locaties moet verzenden. Om de informatie veilig te houden, kan het bedrijf een VPN opzetten met een gecodeerde verbinding. Dit is vergelijkbaar met het hebben van een beveiligde intranet over het internet. Op kleinere schaal kunnen individuele gebruikers een VPN-account bij hun bedrijf hebben, waarmee ze vanaf hun huis of een andere locatie verbinding kunnen maken met hun kantoorcomputer. Dit is vooral handig voor zakenreizigers die vanaf hun laptop toegang moeten hebben tot kantoorgegevens.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van VPN. Het verklaart in computerterminologie wat VPN betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze VPN-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.