Home : Hardware voorwaarden : VRAM-definitie

VRAM

Staat voor "Video Random Access Memory" en wordt uitgesproken als "V-RAM." Systeem-RAM is geweldig voor het laden en uitvoeren van programma's, maar als je grafische kracht nodig hebt, is VRAM waar het aan toe is. Dit is het geheugen dat wordt gebruikt om afbeeldingsgegevens op te slaan die de computer weergeeft; het fungeert als een buffer tussen de CPU en de videokaart. Wanneer een afbeelding op het scherm moet worden weergegeven, wordt de afbeelding eerst door de processor gelezen en vervolgens naar de VRAM geschreven. De gegevens worden vervolgens door een RAM digitaal-naar-analoog-omzetter (RAMDAC) omgezet in analoge signalen die naar het display worden verzonden. Natuurlijk gebeurt het hele proces zo snel dat je het niet merkt. In tegenstelling tot de meeste systeem-RAM, hebben VRAM-chips een dubbele poort, wat betekent dat terwijl de display van VRAM leest om het huidig ​​weergegeven beeld te vernieuwen, de processor een nieuw beeld naar de VRAM schrijft. Dit voorkomt dat het scherm flikkert tussen het opnieuw tekenen van afbeeldingen.

Er zijn veel verschillende soorten VRAM. Een populaire soort wordt Synchronous Graphics RAM (SGRAM) genoemd. Het is een goedkoop type RAM dat met de klok wordt gesynchroniseerd. Dit betekent dat gegevens in één bewerking kunnen worden gewijzigd in plaats van als een reeks lees-, schrijf- en updatebewerkingen. Hierdoor kunnen achtergrond-, voorgrond- en afbeeldingsvullingen efficiënter worden verwerkt. Een ander type VRAM is Rambus Dynamic RAM (RDRAM). Het is ontworpen door Rambus en bevat een eigen Rambus-bus die de gegevensoverdracht hierdoor versnelt. Videobewerkingsprofessionals zoals deze chip omdat deze is geoptimaliseerd voor videostreaming. Een derde type VRAM is Window RAM (WRAM). Deze krachtige VRAM heeft een dubbele poort, heeft ongeveer 25% meer bandbreedte dan standaard VRAM en kost doorgaans minder. Ten slotte is er Multibank Dynamic RAM (MDRAM). Dit is ook krachtige VRAM, ontwikkeld door MoSys, die het geheugen verdeelt in indelingen van 32 KB die afzonderlijk toegankelijk zijn. Dit maakt geheugenoverdracht efficiënter en verhoogt de algehele prestaties. Een ander voordeel van MDRAM is dat het kan worden geproduceerd met precies de juiste hoeveelheid geheugen voor een bepaalde resolutie, dus het is goedkoper te produceren dan de meeste andere soorten VRAM.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van VRAM. Het verklaart in computerterminologie wat VRAM betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze VRAM-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.