Home : Internet voorwaarden : Web Beacon Definitie

Webbaken

Een webbaken is een klein afbeeldingsbestand - meestal een transparante 1x1 pixel afbeelding - gebruikt voor trackingdoeleinden. Het mag in een webpagina or HTML e-mail om op te nemen wanneer de inhoud is geladen.

Hoe werken webbakens?

Elke afbeelding waarnaar binnen een webpagina wordt verwezen, wordt opgehaald uit een server. Wanneer de afbeelding is geladen, registreert de server een "hit, "die meestal wordt opgeslagen in het serverlogboek. A logbestand op de server kan worden gebruikt om te bepalen wanneer de specifieke afbeelding is geopend en ook de IP-adres die het bestand heeft geopend.

Het bestandsnaam van een webbaken kan een vraagteken (?) bevatten, gevolgd door een identificatie snaarZoals: beacon.png? user1234. De web browser negeert alles na de ".png" extensie, maar de hele string wordt door de webserver als hit geregistreerd. Deze informatie kan worden gebruikt om te bepalen wanneer een specifiek webbaken wordt gebruikt.

Hoewel elke afbeelding kan worden gebruikt als een webbaken, klein transparant GIF or PNGs zijn gebruikelijk omdat ze onopvallend op een pagina kunnen worden geplaatst. Ze kunnen ook worden gebruikt door externe trackingtools die niet toegankelijk zijn vanaf het hoofdapparaat webserver. Voorbeelden hiervan zijn analysecode zoals Google Analytics en filiaal links geleverd door andere bedrijven. Een aangeslotene linkkan bijvoorbeeld een webbaken voor of na de link bevatten. Met het baken kan de uitgever het aantal vertoningen vastleggen (of het aantal keren dat de link wordt weergegeven), wat niet mogelijk is met een platte tekst link.

Webbakens in e-mailmarketing

Webbakens worden vaak gebruikt in e-mailmarketing om het aantal gebruikers te volgen dat e-mails opent en bekijkt. Wanneer u bijvoorbeeld een promotie-e-mail bekijkt, kan een webbaken dat in de e-mail is verborgen, registreren dat u het hebt geopend. Dit helpt e-mailmarketeers om te weten welke campagnes effectief zijn. Helaas kunnen e-mailbeacons ook worden gebruikt spam doeleinden, omdat ze geldige e-mailadressen kunnen opnemen. Om deze reden, veel e-mail klanten en webmail interfaces laden niet automatisch afbeeldingen in e-mails die waarschijnlijk spam zijn.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Web Beacon. Het verklaart in computerterminologie wat Web Beacon betekent en is een van de vele internettermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Web Beacon-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.