Home : Softwarevoorwaarden : Definitie van webbrowser

Web Browser

Een webbrowser, of gewoon "browser", is een toepassing gebruikt voor toegang en weergave websites. Veelgebruikte webbrowsers zijn Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Apple Safari.

De primaire functie van een webbrowser is weergeven HTML, de code die is gebruikt om te ontwerpen of "markeren" webpagina's. Elke keer dat een browser een webpagina laadt, verwerkt deze de HTML, die tekst kan bevatten, koppelingenen verwijzingen naar afbeeldingen en andere items, zoals cascading style sheets en JavaScript functies. De browser verwerkt deze items en geeft ze vervolgens weer in het browservenster.

Vroege webbrowsers, zoals Mosaic en Netscape Navigator, waren eenvoudige applicaties die HTML genereerden, formulierinvoer verwerkten en ondersteunden bladwijzers. Naarmate websites zijn geëvolueerd, zijn er ook vereisten voor webbrowsers. De browsers van vandaag zijn veel geavanceerder en ondersteunen meerdere soorten HTML (zoals XHTML en HTML 5), dynamische JavaScript en encryptie gebruikt door beveiligde websites.

De mogelijkheden van moderne webbrowsers maken dit mogelijk webontwikkelaars om zeer interactieve websites te maken. Bijvoorbeeld, Ajax stelt een browser in staat om informatie op een webpagina dynamisch bij te werken zonder de pagina opnieuw te hoeven laden. Dankzij de vooruitgang in CSS kunnen browsers een responsieve website lay-outs en een breed scala aan visuele effecten. Cookies sta browsers toe uw instellingen voor specifieke websites te onthouden.

Hoewel webbrowsertechnologie een lange weg heeft afgelegd sinds Netscape, blijven problemen met browsercompatibiliteit een probleem. Omdat browsers verschillende rendering-engines gebruiken, verschijnen websites mogelijk niet hetzelfde in meerdere browsers. In sommige gevallen kan een website prima werken in de ene browser, maar in een andere niet goed werken. Daarom is het slim om installeren meerdere browsers op uw computer, zodat u indien nodig een alternatieve browser kunt gebruiken.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van webbrowser. Het legt in computerterminologie uit wat Webbrowser betekent en is een van de vele softwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze definitie van de webbrowser nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.