WHOIS

Inleiding tot WHOIS

WHOIS (uitgesproken als de zin “who is”) is een vraag- en antwoordprotocol dat op grote schaal wordt gebruikt voor het bevragen van databases waarin de geregistreerde gebruikersinformatie van een internetbron is opgeslagen, zoals een domeinnaam, een IP-adresblok of een autonoom systeem (AS). WHOIS lookups worden gebruikt door verschillende organisaties, zoals domeinnaamregisters, registrars, rechtshandhavingsinstanties en netwerkbeheerders, om contactinformatie te vinden voor eigenaars van domeinnamen en beheerders van IP-adresblokken.

Oorsprong van WHOIS

WHOIS werd oorspronkelijk ontworpen en geïmplementeerd in het begin van de jaren tachtig als onderdeel van het ARPANET-project. Het werd gebruikt om informatie te verstrekken over de gebruikers en computers op het netwerk. Later werd het overgenomen door de Internet Engineering Task Force (IETF) en gestandaardiseerd in RFC 812 en RFC 3912.

Hoe WHOIS werkt

Het WHOIS-protocol is een client-server protocol. Een WHOIS-cliënt (meestal een opdrachtregeltoepassing) dient een aanvraag in bij een WHOIS-server. De server antwoordt dan met de gevraagde informatie. Het WHOIS-protocol is op ASCII gebaseerd en de WHOIS-servers luisteren meestal op poort 43.

Soorten WHOIS-gegevens

WHOIS-gegevens omvatten doorgaans de domeinnaam, de naam van de inschrijver, de registrar, de aanmaak- en vervaldatum van de domeinnaam, de contactgegevens van de inschrijver en de naamserverinformatie.

WHOIS-privacydiensten

WHOIS-privacydiensten zijn diensten waarmee eigenaars van domeinnamen hun contactgegevens kunnen verbergen voor openbare WHOIS-databanken. Deze diensten bieden een proxy-contactpersoon voor de domeinnaam, in plaats van de werkelijke contactgegevens van de eigenaar van de domeinnaam.

WHOIS-misbruik

WHOIS-misbruik is het gebruik van WHOIS-gegevens voor kwaadaardige doeleinden, zoals spamming, phishing en identiteitsdiefstal. WHOIS-misbruik is een ernstig probleem en er zijn verschillende maatregelen genomen om WHOIS-gegevens tegen misbruik te beschermen.

WHOIS-nauwkeurigheid

WHOIS-gegevens zijn niet altijd nauwkeurig of actueel. Het is belangrijk dat eigenaars van domeinnamen hun contactgegevens up-to-date houden om ervoor te zorgen dat hun domeinnaam niet vervalt als gevolg van onjuiste contactgegevens.

WHOIS-diensten

WHOIS-diensten zijn diensten van derden die toegang bieden tot WHOIS-gegevens. Deze diensten bieden doorgaans een API die kan worden gebruikt om WHOIS-databases te bevragen en de gevraagde informatie op te halen.

Conclusie

WHOIS is een zoek- en antwoordprotocol dat wordt gebruikt om databases te bevragen waarin de geregistreerde gebruikersinformatie van een internetbron is opgeslagen. WHOIS-gegevens worden door verschillende organisaties gebruikt en er zijn WHOIS-privacydiensten beschikbaar om WHOIS-gegevens tegen misbruik te beschermen. WHOIS-gegevens zijn niet altijd accuraat en WHOIS-diensten bieden toegang tot WHOIS-gegevens.

FAQ
Hoe doorzoek ik WHOIS?

Om WHOIS te doorzoeken, kunt u een WHOIS lookup tool gebruiken. Hiermee kunt u zoeken naar de contactgegevens van de eigenaar van een domeinnaam.

Is WHOIS lookup legaal?

Ja, WHOIS lookup is een legitieme manier om informatie te verkrijgen over de eigenaar van een website. WHOIS is een openbare database die informatie bevat over geregistreerde domeinnamen, zoals de naam, het adres en contactgegevens van de website-eigenaar.

Wat is de beste WHOIS-site?

Er is niet één “beste” WHOIS-site; er zijn veel WHOIS-sites die verschillende functies en opties bieden. Op sommige WHOIS-sites kunt u zoeken naar beschikbare domeinnamen, terwijl andere gedetailleerde informatie geven over geregistreerde domeinen. Weer andere bieden hulpmiddelen voor het beheer van uw eigen domeinen. De beste WHOIS-site voor u hangt af van uw behoeften en voorkeuren.

Welke netwerkdienst gebruikt WHOIS?

De netwerkdienst die WHOIS gebruikt is het Domain Name System (DNS).

Wat is een WHOIS server?

Een WHOIS-server is een database waarin informatie over geregistreerde domeinnamen wordt opgeslagen, waaronder de naam van de inschrijver, de registrar, de vervaldatum en de DNS-servers. Deze informatie is toegankelijk voor iedereen die een WHOIS-opzoeking naar een bepaalde domeinnaam uitvoert.