Home : Hardware voorwaarden : Blu-ray-definitie

Blu-ray

Blu-ray is een optisch schijfformaat zoals CD en DVD. Het is ontwikkeld voor het opnemen en afspelen van high-definition (HD) video en voor het opslaan van grote hoeveelheden gegevens. Hoewel een CD 700 MB aan gegevens kan bevatten en een standaard-dvd 4.7 GB aan gegevens, kan een enkele Blu-ray-schijf maximaal 25 GB aan gegevens bevatten. Zelfs een dubbelzijdige dvd met twee lagen (die niet gebruikelijk is) kan slechts 17 GB aan gegevens bevatten. Dual-layer Blu-ray-schijven kunnen 50 GB aan gegevens opslaan. Dat komt overeen met 4 uur HDTV.

Blu-ray-schijven kunnen meer informatie bevatten dan andere optische media vanwege de blauwe lasers die de schijven gebruiken. De laser is eigenlijk blauwviolet, maar "Blu-ray" rolt iets gemakkelijker uit de tong dan "Blu-violet-ray". De blauwviolette laser heeft een kortere golflengte dan de rode lasers die worden gebruikt voor CD's en DVD's (405 nm vergeleken met 650 nm). Hierdoor kan de laser zich op een kleiner gebied concentreren, waardoor het mogelijk is om aanzienlijk meer gegevens op een schijf van dezelfde grootte als een CD of DVD te proppen. Voorstanders van het Blu-ray-formaat zeggen dat ze verwachten dat Blu-ray-apparaten videorecorders (godzijdank) en dvd-recorders zullen vervangen naarmate meer mensen de overstap naar HDTV maken. Kijk voor het laatste Blu-ray-nieuws Blu-ray.com.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van Blu-ray. Het verklaart in computerterminologie wat Blu-ray betekent en is een van de vele hardwaretermen in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze Blu-ray-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.