Home : Technische termen : 4K definitie

4K

4K is een weergavestandaard die televisies omvat, monitorsen andere videoapparatuur die een horizontaal ondersteunt resolutie van ongeveer 4,000 pixels. De meest voorkomende 4K-standaard is Ultra HD (of UHD), met een resolutie van 3840 x 2160 pixels (3,840 pixels breed bij 2,160 pixels hoog). Het is precies twee keer de resolutie van HDTV (1920 x 1080) en heeft een identieke beeldverhouding van 16 x 9.

De massaproductie van 4K-televisies begon in 2013. Sony, Panasonic, Samsung, LG, Sharp en andere fabrikanten bieden nu 4K-televisies naast hun HDTV-opstelling. Verschillende bedrijven brachten video-opnameapparatuur met hoge resolutie uit vóór 2013, zodat 4K-video-inhoud beschikbaar zou zijn voor de nieuwe tv's. Canon, JVC en andere bedrijven hebben bijvoorbeeld in 4 2012K digitale videocamera's uitgebracht. RED bracht de RED ONE in 2007 uit, die de weg vrijmaakte voor de 4K-apparaten die de komende jaren volgden.

Hoewel 4K vaak wordt gebruikt met betrekking tot televisie, kan het ook verwijzen naar computerschermen met een hoge resolutie. Bijvoorbeeld meerdere hardware fabrikanten bieden nu 4K-schermen aan, die ook Hi-DPI-monitors kunnen worden genoemd of netvlies wordt weergegeven. De populairste resolutie van Hi-DPI-monitoren is 3840 x 2160, hoewel sommige schermen een bredere beeldverhouding en een resolutie van 4096 x 2160 hebben.

NOTITIE: 4K-televisies kunnen ook UHDTV's worden genoemd (in tegenstelling tot HDTV's). De uitdrukking "4K televisie" wordt echter vaker gebruikt in marketing.

TechLib - Het Tech Lib computerwoordenboek

Deze pagina bevat een technische definitie van 4K. Het verklaart in computerterminologie wat 4K betekent en een van de vele technische termen is in het TechLib-woordenboek.

Alle definities op de TechLib-website zijn geschreven om technisch nauwkeurig te zijn, maar ook gemakkelijk te begrijpen. Als u deze 4K-definitie nuttig vindt, kunt u ernaar verwijzen met behulp van de citatielinks hierboven.