Wat is het verschil tussen een 32-bits en 64-bits systeem?

A: De termen "32-bit" en "64-bit" worden vaak gebruikt in systeem vereisten en andere technische literatuur, maar weinig mensen weten eigenlijk wat deze termen betekenen. Verwijzen zij ernaar hardware or software specificaties? Wat maakt een systeem 64-bit en wat is het verschil tussen een 64-bit computer en een 32-bit model? In de meeste gevallen moet u gewoon weten of uw besturingssysteem is 32-bit of 64-bit om een ​​bepaald programma uit te voeren. Wanneer u echter bepaalt welke software u op uw computer moet installeren, is het handig om te begrijpen wat de termen eigenlijk betekenen.

Hardware

32-bit en 64-bit worden meestal gebruikt om de processor te beschrijven architectuur of ontwerp. Een 32-bit processor bevat een 32-bit registreren, die 2 kan opslaan32 of 4,294,967,296 waarden. Een 64-bit processor bevat een 64-bit register, waarin 2 kan worden opgeslagen64 of 18,446,744,073,709,551,616 waarden. Daarom is een 64-bits register niet twee keer zo groot als een 32-bits register, maar is 4,294,967,296 keer groter. Dat is een groot verschil, maar hoe beïnvloedt het de computerprestaties?

Het CPU-register wordt opgeslagen geheugen adressen, dat is hoe de processor toegang krijgt datum vanaf RAM. één beetje in het register kan een persoon verwijzen byte in het geheugen, dus een 32-bits systeem kan maximaal 4 adresseren gigabytes (4,294,967,296 bytes) RAM. De werkelijke limiet is vaak minder - ongeveer 3.5 gigabytes - omdat een deel van het register wordt gebruikt om andere tijdelijke waarden op te slaan dan geheugenadressen.

Een 64-bit register kan theoretisch verwijzen naar 18,446,744,073,709,551,616 bytes of 17,179,869,184 gigabytes (16 exabytes) geheugen. Dit is enkele miljoenen keren meer dan een gemiddelde werkstation zou moeten toegang hebben. Wat belangrijk is, is dat een 64-bit computer (wat betekent dat het een 64-bit processor heeft) toegang heeft tot meer dan 4 GB RAM. Als een computer 16 GB RAM heeft, kan deze beter een 64-bits processor hebben. Anders is ten minste 12 GB van het geheugen ontoegankelijk voor de CPU.

Hoewel 64 bits veel meer opslagruimte heeft dan moderne computers nodig hebben, worden alle knelpunten van 32-bits systemen verwijderd. 64-bits systemen werken bijvoorbeeld efficiënter omdat geheugenblokken gemakkelijker kunnen worden toegewezen. Ze ondersteunen ook 64-bits instructies en hebben 64-bits gegevenspaden, waardoor ze meer gegevens tegelijk kunnen verwerken dan 32-bits systemen.

software

Dus hoe beïnvloedt 32-bit of 64-bit hardware software? Over het algemeen 32-bit programma's kan op een 64-bits systeem worden uitgevoerd, maar 64-bits programma's kunnen niet op een 32-bits systeem worden uitgevoerd. Dit komt omdat 64-bit toepassingen bevatten 64-bits instructies die niet worden herkend door een 32-bits processor.

Om een ​​64-bits programma uit te voeren, moet uw besturingssysteem 64-bits zijn. Rond 2008, 64-bit versies van Windows en OS X werd standaard, hoewel 32-bits versies nog steeds beschikbaar waren. Daarom is de kans groot dat u een 2009-bits besturingssysteem gebruikt als u uw computer in 64 of later hebt gekocht. In Windows kunt u uw OS-versie controleren op rechtermuisknop te klikken Deze computer, selecteer Eigenschappen en klik op Systeem om het systeemtype te bekijken. Als u een Mac hebt en OS X 10.7 of hoger gebruikt, is uw OS 64-bit.

Terwijl het mogelijk is om installeren een 32-bits besturingssysteem op een 64-bits systeem, is het het beste om indien mogelijk een 64-bits versie te installeren. Het 64-bits besturingssysteem geeft uw computer toegang tot meer RAM, kan applicaties efficiënter uitvoeren en, in de meeste gevallen, zowel 32-bits als 64-bits programma's uitvoeren.

Uitzonderingen op deze regel zijn onder meer het systeem utilities en antivirus programma's die specifiek zijn geschreven voor een 32- of 64-bits besturingssysteem. In deze gevallen moet u de versie van de software installeren die overeenkomt met uw besturingssysteem (die kan verschillen van uw hardware). Bovendien, apparaatstuurprogramma's worden vaak geschreven voor specifieke besturingssystemen, dus het is belangrijk om 32-bits stuurprogramma's te installeren als u een 32-bits besturingssysteem gebruikt en 64-bits stuurprogramma's als uw besturingssysteem 64-bits is.

Samenvatting

Hopelijk heeft de bovenstaande uitleg u een beter begrip gegeven van wat 32-bits en 64-bits betekenen in verband met hardware en software. Als u een besturingssysteem installeert, is het belangrijk om te weten welk type processor uw computer heeft, zodat u de juiste kunt installeren. Als u software installeert, is het belangrijk om te weten welk type besturingssysteem uw computer gebruikt, zodat u de juiste versie kunt installeren.

De meeste pc's zijn tegenwoordig 64-bit. Als u echter een 32-bits computer hebt, heeft u geen andere keuze dan een 32-bits besturingssysteem te installeren. Als u een 64-bits systeem hebt, maar een aantal kritieke missies hebt randapparatuur die geen 64-bits stuurprogramma's hebben, is het installeren van een 32-bits besturingssysteem mogelijk uw beste optie. In alle andere gevallen is het het beste om 64-bit hardware te kopen, een 64-bit besturingssysteem te installeren en 64-bit applicaties te draaien. Deze combinatie levert de best mogelijke prestaties.